Viitoarea mămică este îngrijorată de momentul în care dă pe lume mult așteptatul copil. În zilele noastre, există nenumărate modalități de a aduce un copil pe lume: operație cezariană, naștere în apă etc. Nașterea naturală sub anestezie epidurală ușurează munca mamei și, de asemenea, o ajută să vadă nou-născutul din prima clipă în care se naște copilul.
Ce este anestezia epidurala?
Anestezia epidurală a devenit cea mai utilizată metodă de ameliorare a durerii în timpul travaliului și al nașterii. O epidurală este o combinație de anestezie și medicamente pentru durere care se administrează în timpul travaliului, fie cu o pompă, fie printr-o injecție preparată printr-un cateter în spațiul epidural al măduvei spinării. Anestezicul amorțește zona inferioară a viitoarei mame, iar anestezicul ameliorează durerea. Anestezia epidurală este populară în multe țări datorită faptului că efectul său este local și permite femeii însărcinate să rămână trează și să participe la nașterea copilului.
Cum se efectuează anestezia epidurală?
Medicul anestezist va indica pozitia in care trebuie sa stai pentru a aplica anestezia mai precis, ar trebui sa stai pe o parte cu genunchii indoiti si capul sprijinit pe piept (pentru ca coloana vertebrala sa fie arcuita); Se folosește un anestezic pentru a amorți zona, iar apoi un ac epidural este introdus între două vertebre în țesutul din apropierea măduvei spinării. Cateterul se introduce folosind un ac. Acul este apoi îndepărtat și substanța este injectată prin cateter.
Cateterul permite administrarea continuă a substanței pe toată durata travaliului și a nașterii în sine. Deși acest lucru poate părea dureros, creează doar un disconfort minim. O epidurală durează 20 de minute pentru a se administra și alte 20 de minute pentru a-și face efectul.
Anestezia epidurala este de obicei efectuata de un anestezist, dar in unele cazuri poate fi efectuata de un ginecolog-obstetrician. Majoritatea medicilor așteaptă până când pacientul este dilatat cu patru până la cinci centimetri înainte de a administra anestezia. Este absolut necesar ca o femeie însărcinată să rămână nemișcată, chiar dacă pot apărea dificultăți în timpul contracțiilor. Spatele se spala cu o solutie antiseptica pentru a reduce posibilitatea infectiei. Zona este apoi amorțită cu un anestezic local pentru a reduce durerea cauzată de introducerea acului în coloană. Viitoarea mamă va simți o presiune puternică atunci când acul este introdus.
Când nu este recomandată epidurala?
Majoritatea femeilor sunt eligibile pentru o epidurală, dar există mai multe motive pentru care această procedură nu poate fi efectuată.
Această metodă nu trebuie utilizată de femeile însărcinate cu următoarele afecțiuni:
- – suferă de hemofilie (sângele nu se coagulează) sau alte tulburări de sângerare;
- – aveți tulburări de coagulare a sângelui;
- – zona in care s-a administrat anestezia epidurala este infectata;
- – sunt prezentate anomalii ale coloanei vertebrale;
- – fatul dezvoltat este intr-o pozitie anormala.
Riscurile anesteziei epidurale
Ca orice procedură medicală, anestezia epidurală are și riscuri. Plasarea incorectă a acului nu este neobișnuită. În cele mai multe cazuri, plasarea necorespunzătoare a acului va duce la un blocaj și poate fi necesară o a doua epidurală. Cu toate acestea, administrarea necorespunzătoare a anesteziei poate duce și la puncția accidentală a durei mater sau a membranelor măduvei spinării.
Acest lucru poate determina scurgerea lichidului cefalorahidian în spațiul epidural și poate provoca dureri în craniu. Aceste dureri de cap pot fi extrem de dureroase și pot dura mai multe, iar în unele cazuri, chiar săptămâni sau luni.
În cazuri extrem de rare, riscurile anesteziei epidurale includ vânătăi, leziuni ale nervilor, paraplegie sau chiar moarte la pacienți.
Indiferent de metoda de naștere pe care o alegeți, este recomandat să vă consultați cu medicul care vă monitorizează sarcina. Acesta din urmă va prezenta avantajele și dezavantajele opțiunii dvs. Cu cât ești mai corect informat, cu atât frica ta de momentul nașterii va scădea.