Depresia postpartum este o problemă reală cu care, din păcate, se confruntă un număr mare de mame.
De obicei, depresia apare in primele luni dupa nastere conform statisticilor, incepe dupa 2-4 saptamani si poate dura de la cateva luni la un an;
Simptome
- – Incapacitatea de a te bucura de lucruri simple care te relaxau
- – Gânduri negative persistente despre sarcină și sănătatea copilului
- – Preocuparea excesivă sau obsesivă pentru capacitatea de a fi mamă sau orice alt aspect, de exemplu, frica de germeni, murdărie. Dificultate în a efectua activități de zi cu zi, de rutină, chiar și până la punctul de a sta în casă sau în pat câteva ore „după dispoziție”.
- – Tendința de a izola, de a evita prietenii sau activitățile sociale
- -Stari de detasare, tristete, durere emotionala fara o explicatie plauzibila.
- -„Gânduri de sinucidere, un sentiment că nimic nu are sens și că totul va merge prost.”
CAUZA
Cauza exactă a depresiei nu a fost încă determinată, mai degrabă este o combinație de factori. Astfel, vorbim de modificările fizice care apar după naștere, în special de scăderea nivelului hormonal (estrogeni și progesteron). În plus, alți hormoni produși de glanda tiroidă pot provoca senzații de oboseală și depresie, precum și modificări ale volumului sanguin, tensiunii, sistemului imunitar și metabolismului, care pot contribui la modificări ale comportamentului. Factorii emoționali sunt, de asemenea, unul dintre motive, lipsa somnului și sentimentul de epuizare care apare atunci când își îndeplinește responsabilitățile asociate cu îngrijirea unui nou-născut.
O serie de factori de risc pentru depresie: eveniment familial stresant (pierderea unei persoane dragi), îngrijirea unei rude în vârstă, abuz, sărăcie, traume asociate cu nașterea, lipsa oxitocinei, antecedente de depresie, fumat, stimă scăzută, depresie prenatală, stres, probleme cu relațiile de sarcină cu partenerul, colici la un copil, sarcină neplanificată/nedorită.
Există cercetări care susțin eficiența nutriției în prevenirea depresiei postpartum. Astfel, acizii grasi omega-3 ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului/mamei si alaptarea. Sursele bune includ semințele de in, peștele, ouăle și capsulele (suplimente). Și proteinele care se găsesc în carne, ouă, împreună cu hidratarea crescută pot ajuta, și mai ales vitaminele sub formă de suplimente de sarcină (în special vitaminele B, care îmbunătățesc raportul omega-3 și omega-6 în organism și previn apariția depresiei ). .
Tratamentul depresiei postpartum
Tratamentul constă în principal în terapie de specialitate, chiar grupuri de sprijin, iar uneori chiar medicamente (antidepresive, care trebuie evitate dacă este posibil din cauza incompatibilității cu alăptarea). Familia și prietenii joacă, de asemenea, un rol important, deoarece este nevoie de sprijinul lor permanent în activitățile zilnice asociate cu îngrijirea copiilor.
În ceea ce privește mama, ea ar trebui să încerce să-și îmbunătățească imaginea de sine, să se odihnească și să mănânce corespunzător și să renunțe la sentimentele de vinovăție, deoarece modul în care gândesc sau se comportă în acest moment nu le definește ca mame. Ei nu ar trebui să aibă așteptări prea mari și ar trebui să se concentreze pe câteva lucruri simple de făcut zilnic, precum și pe autoîngrijire. Dacă nu pot rezista presiunii, este indicat să ceară ajutor fără nicio teamă, chiar și de la prieteni, și să-și împărtășească sentimentele, poate discutând despre asta cu alte mame care se află în situații similare. Nu trebuie să se neglijeze și să-și acorde câteva minute de odihnă în fiecare zi, alegând chiar și o dădacă/menajera (dacă este posibil) care să ajute cu copilul. Este indicat să te plimbi în aer curat, chiar să faci drumeții scurte și să încetinești puțin ritmul sarcinilor zilnice (spălătorie, gătit etc.).