Nașterea viitoare, posibile complicații și recuperare

Cât de bine vă recuperați după o naștere vaginală sau o operație cezariană va depinde de o serie de factori. Toate femeile experimentează senzația de oboseală postpartum, indiferent de metoda aleasă de naștere. Atât nivelul de oboseală, cât și recuperarea fizică și mentală pot depinde parțial de starea de sănătate a mamei aflate în travaliu, de numărul de ore de travaliu în curs și de efortul depus.

Recuperare naturală după naștere

hemoroizi.

Deși hemoroizii (venele anorectale mărite) sunt frecvente la femei, ei apar adesea după naștere.

Incontinență urinară.

Mușchii încordați în timpul expulzării pot face dificilă controlul mișcărilor intestinale după naștere, mai ales dacă ați avut o naștere vaginală dificilă. Nu intrați în panică, acest lucru este normal și durează cel puțin 9 luni pentru a reveni la normal. Incontinenta urinara poate sa apara si in urma unor rupturi perineale care nu sunt complet rezolvate dupa nastere – sutura completa si corecta.

Dureri de stomac.

După naștere, uterul va continua să se contracte timp de câteva zile. Deci, este posibil să mai simți durere din când în când.

scurgeri vaginale.

Acestea pot dura mai mult decât ciclul menstrual normal și deseori conțin cheaguri și secreții vaginale care dispar treptat în decurs de 2 luni.

Greutate.

Greutatea ta după naștere va fi probabil cu aproximativ 13 kilograme mai mult (greutatea bebelușului, a placentei, a lichidului amniotic etc.), iar revenirea la silueta inițială este o chestiune de timp, răbdare, vârstă

Recuperare după cezariană

Amețeli, senzație de vărsături și oboseală în organism.

Aceste simptome sunt cauzate de acțiunea anestezicului, care se instalează treptat în sistemul nervos, apoi în țesutul muscular. Și apar la 24-48 de ore după cezariană, până când anestezicul este eliminat complet din organism).

Durere în jurul inciziei.

Veți simți durere în jurul inciziei în primele săptămâni după naștere. Este nevoie de șase luni pentru ca incizia să se vindece complet.

Amorțeală în zona abdominală.

Poate exista o senzație de amorțeală în zona abdominală până când nervii sunt restabiliți. Dar avantajul este că după o operație cezariană, vaginul nu suferă de trauma asociată cu nașterea normală, iar reluarea activității sexuale după încheierea travaliului va fi mult mai ușoară.

Sfaturi utile pentru o recuperare rapidă

1. Profita de zilele tale de spitalizare pentru a te odihni.

Având în vedere că bebelușul tău se află sub atenta supraveghere a personalului medical, poți dormi liniștit, îngrijorându-te doar de alăptarea bebelușului.

2. Dormiți în perioade scurte de timp când vă simțiți somnoros.

Cand te intorci acasa cu putina bucurie, incearca sa prinzi mici siruri relaxante in timp ce copilul doarme. Din când în când, lasă-ți copilul în grija cuiva în care ai încredere și mergi la magazinul din colț sau doar fă o plimbare prin bloc. O scurtă plimbare vă va permite să scăpați de senzația constantă de tensiune și să vă relaxați mental.

3. Continuă să mănânci regulat și sănătos chiar și după ce ai născut.

O dietă obișnuită constând din alimente sănătoase, așa cum a fost până acum, vă va ajuta să restabiliți aportul necesar de vitamine, datorită căruia organismul va reveni la echilibrul normal în cel mai scurt timp posibil.

Exerciții Kegel pentru mușchii vaginali

Exercițiile Kegel sunt exerciții pe care le puteți face pentru a vă întări mușchii podelei pelvine – mușchii care susțin uretra, vezica urinară, uterul și rectul. Ele ajută femeile care au născut recent, în special pe cele cu incontinență urinară sau scăderea controlului vezicii urinare care poate apărea după naștere.

Cum ar trebui să le fac?

În primul rând, în timp ce stai așezat sau întins, încearcă să încordezi mușchii pe care îi folosești pentru a nu mai urina. Ar trebui să simți că mușchii pelvieni se strâng, strângându-ți uretra și anusul. Dacă mușchii abdomenului sau feselor sunt încordați, înseamnă că exercițiile sunt efectuate cu mușchii greșiți.
Odată ce a fost găsită modalitatea corectă de contractare a mușchilor pelvieni, aceștia trebuie ținuți încordați timp de 3 secunde și apoi relaxați încă 3 secunde.

Cât de des ar trebui să le fac?

Acest exercițiu se repetă de 10 până la 15 ori o dată. Este bine să încerci de cel puțin 3 ori pe zi când faci curățenie și te uiți la televizor. Exercițiile Kegel sunt eficiente doar dacă sunt făcute în mod regulat. Cu cât persoana în cauză practică mai mult, cu atât este mai mare probabilitatea de a-și crește eficacitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *