Rețetele de dovleac sunt delicioase și foarte hrănitoare. Dovleacul este bogat în numeroși compuși cu valoare nutritivă importantă pentru copii, vitamina A și beta-caroten. Beta-carotenul este unul dintre carotenoizii din plante care, atunci când este consumat și digerat, se transformă în vitamina A. Beta-carotenul poate reduce riscul de cancer, precum și de boli cardiovasculare.
La ce vârstă introducem dovleacul în alimentele complementare?
Copiii pot începe să mănânce dovleac la 6 luni. Îl puteți oferi pur și simplu ca piure sau îl puteți amesteca cu cereale, iaurt și chiar carne precum puiul.
Cum să gătești dovleac?
Dovleacul poate fi fiert, copt sau abur. Dovleacul își poate pierde valoarea nutritivă dacă este gătit mult timp. Trebuie gătit imediat după ce îl tăiați, altfel se va strica.
Odată fiert, dovleacul trebuie folosit sau păstrat imediat la frigider. Dacă nu intenționați să utilizați imediat dovleac fiert, păstrați-l la congelator fie în piure, fie fiert. Modul ideal și recomandat de a găti dovleacul este să-l coaceți la cuptor.
Cea mai optima reteta pentru un copil este o reteta de smoothie cremos de dovleac.
Smoothie cremos de dovleac
Nu doar fructele pot fi transformate în smoothie-uri pentru copii, ci chiar și legumele sunt de folos! Avem o versiune fără lactate, ideală pentru copiii intoleranți la lactoză.
- 3-4 cani de lapte de migdale
- 1 cană iaurt cu lapte de cocos
- 1 cană piure de dovleac
- 2 linguri sirop de artar
- 1 bucată mică de banană
Folosind un blender, faceți piure toate ingredientele. Smoothie-ul tău este gata)